Les 3. Druivenrassen

hier komt binnenkort de trainingsvideo over druivenrassen

Wat weet je straks?

In deze les kom je er achter wat een druivenras precies is. Maar hoeveel druivenrassen bestaan er eigenlijk? En wat de zijn de verschillen tussen al die druivenrassen en waarom staat bij de ene wijn het druivenras wel op het etiket en bij de andere wijn juist niet?

Wat is een druivenras?

Een druivenras is letterlijk het vruchtje waarvan de wijn is gemaakt. Elk vruchtje ofwel druivenras heeft zijn eigen karakter en smaakeigenschappen. Je kunt ze enigszins vergelijken met appels. Als je een kilo appels op de markt koopt heb je de keuze uit verschillende appelrassen. Je hebt vast wel eens gehoord van Grannysmith, Goudrenet of Elstar. Zo zit het met druivenrassen ook. Er bestaan wel honderden druivenrassen elk met unieke kenmerken en smaakeigenschappen. In deze les beperken we ons en laat ik je zien wat een druivenras precies is. In de wijnadviezen van Wijs in Wijn gaan we dieper in op de smaakeigenschappen van de verschillende druivenrassen die we tegen kunnen komen. LET OP!!! De vruchten waarvan wijn gemaakt wordt zijn DRUIVENRASSEN! Niet DRUIVENSOORTEN hoe ze ook wel eens genoemd worden. Dit is een klassieke vergissing! Een druivensoort is bijvoorbeeld VITIS VINIFERA aan zo’n druivensoort groeien de verschillende druivenrassen. Dit zijn dus de bekende Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot etc. etc. Vitis Vinifera is de enige druivensoort waar druivenrassen aan groeien waar wijn van gemaakt wordt. In het Frans heet zo’n druivenras een CEPAGE. In het Engels heet het (GRAPE)VARIETY. Wijn gemaakt van één enkel druivenras wordt ook wel MONOCEPAGE genoemd. Wijn gemaakt van meerdere druivenrassen noemen we een BLEND.

De Basisbestanddelen van het druivenras

1. Steel:
Wordt meestal verwijderd tijdens de wijnbereiding maar niet altijd.

2. Vruchtvlees:
Geeft volume. Bevat water, suiker en zuren. Zorgt voor de zogenaamde fysiologische rijpheid.

3. Pit:
Bevat Tannine, ofwel looizuren. Ingrediënt voor het bewaren van de wijn.

4. Schil:
Eigenlijk het belangrijkste bestandsdeel van de druif. Bevat kleur, geur en smaakstoffen. Daarmee wordt onder andere de smaak van de wijn bepaald. Geeft de druif fenolische rijpheid. Op de schil aan de buitenkant zitten (wilde)gistcellen. Die zijn nodig voor het bereiden van wijn.

Doorsnede Druif

Afbeelding: Doorsnede druivenras

Wat zijn de verschillen?

Er bestaan witte druivenrassen en blauwe druivenrassen. Van de witte druivenrassen wordt witte wijn gemaakt en van de blauwe druivenrassen wordt rosé en rode wijn gemaakt. Hoe dat proces van wijn maken precies werkt leer je in de les vinificatie. Zowel de witte druiven als de blauwe geven blanc ofwel doorzichtig sap! De kleur van de wijn wordt dus bepaald door de kleurstoffen uit de schil van het druivenras. Elk wit of blauw druivenras heeft zijn eigen unieke smaakeigenschappen die uiteraard weer iets zeggen over de verschillende smaken van de wijnen die er gemaakt van worden. Zoals al eerder gezegd gaan we in de wijnadviezen van Wijs in Wijn dieper in op de karaktereigenschappen van de verschillende druivenrassen.

Waarom juist wel of niet op het Etiket?

Erg verwarrend is het feit dat de naam van het druivenras de ene keer wel en de andere keer niet op het etiket vermeld staat. Maar waarom is dat nou? Een aantal bekende druivenrassen hebben de laatste jaren “prioriteit” gekregen op het wijnetiket. Dit betekent dat het “accent” van het wijnetiket ligt op het druivenras waarvan de wijn gemaakt is. We komen dit voornamelijk tegen in landen als Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en U.S.A. De zogenaamde wijnlanden waar dit veel voorkomt noemen we ook wel: “Nieuwe wereld” (wijn)landen. In tegenstelling tot een aantal belangrijke Europese wijnlanden, met name Frankrijk, Italië en Spanje is juist het wijngebied of wijngemeente waar het “accent op ligt”. Voor deze gevallen is het ietwat lastiger om te weten van welk druivenras de wijn gemaakt is. Namelijk, in al deze wijngebieden en gemeentes heeft de bepalende wijnwetgeving vastgelegd welke druivenrassen er zijn toegestaan in een geografish bepaald en afgebakend gebied. Dit noemen we de wijnen uit de “Klassieke wereld” landen.

Voorbeelden:

Heel veel succes!

Jocco van de Weghe

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me