Les 2. proeven en beoordelen

Hier komt binnenkort de Wijs in Wijn trainingsvideo over Wijn Proeven en Beoordelen.

Wat weet je straks?

In deze les zul je leren wat wijn proeven en beoordelen is, wat je er uiteindelijk mee kunt en hoe dit precies werkt. Je leert omgaan met handige tools die je krijgt om het wijn proeven en beoordelen goed onder de knie te krijgen.

Wat is proeven en beoordelen?

Wijn proeven is simpelweg het registreren van de wijnsmaak. Je hebt dus in kaart gebracht welke basissmaken een wijn bevat.  Dit betekent nog niet dat je dan iets gezegd hebt over de smaak van de wijn. Dit is namelijk stap twee, wijn beoordelen. Bij het beoordelen van wijn gaan we namelijk ook praten over de smaak van de wijn die we proeven. Het is dus belangrijk te weten dat wijn proeven het registreren is van de wijnsmaak en bij wijn beoordelen zeggen (praten) we wat over de wijnsmaak. Om goed te kunnen leren hoe je iets zegt over een wijn, ofwel het praten over een wijnsmaak maken we gebruik van een aantal tools. Hulpstukken die je gaan leren om over de smaken van wijn te praten met als doel je goed verstaanbaar te maken wanneer je een wijn wilt gaan kopen of juist om te begrijpen als bijvoorbeeld de slijter iets over een wijn uitlegt.

De Tools om proeven en beoordelen onder de knie te krijgen:

1. De K.R.W.R.P proefmethode
2. De belangrijkste proeftermen
3. Het Smaak & Proefschema

1. De K.R.W.R.P proefmethode

Gebruik bij het Proeven van wijn de K.R.W.R.P. methode. Deze methode kan je zien als een soort stappenplan om een wijn uiteindelijk goed te proeven en beoordelen. Je volgt gewoon de methode en vervolgens vul je het smaak en proefschema in. (Zie download) Maar eerst even een uitleg over de K.R.W.R.P proefmethode.

Kijken – Wat kun je zien?
Kleur: wit, rosé, rood of bubbels
Helderheid: van helderbleek tot ondoorzichtig donker
Viscositeit: dikvloeibaarheid  graad of structuur
Ruiken – Wat kun je allemaal ruiken de eerste keer als je de wijn net ingeschonken hebt?
Je hebt een eerst indruk van de van de wijn.
Walsen – Wat is het? En hoe gaat dat?
Je draait zachtjes met je glas rond waardoor de wijn ronddraait in je glas. Dit heet walsen. Je geeft de wijn zuurstof waardoor de aroma’s van de wijn meer vrij komen en dus ook meer kunt ruiken.
Ruiken – De tweede keer?
Ja, om een goede totaal indruk van de wijn te krijgen ruik je voor en na het walsen. Je zult merken dat je na het walsen van de wijn een veel betere indruk hebt van de geur in de wijn dan de eerste keer dat je geroken hebt.
Proeven – Je hebt nu de wijn in je mond en proeft in drie fases:
Aanzet: Eerste smaak impressie. Wat proef je nu? Welke smaken?
Ontwikkeling: Doordat je mond ong. 37 graden is warmt de wijn ook op. De smaak van de wijn vervormd dan ook.
Afdronk: Je hebt de wijn doorgeslikt of uitgespuugd. Wat proef je nu en hoelang? Proef je de wijn nog lang of kort na?

2. De belangrijkste proeftermen

Met zogenaamde proeftermen kun je uitstekend een wijnsmaak omschrijven. Dit betekent dat je doormiddel van proeftermen iets zegt ofwel praat over de smaak van een wijn. Hieronder een overzicht met de belangrijkste en meest voorkomende proeftermen. Het zijn proeftermen waar je goed mee uit de voeten kunt wanneer je een wijnsmaak wilt beoordelen.  Het is de bedoeling dat je deze proeftermen in gaat vullen op het smaak & proefschema. Hierna meer over het smaak & proefschema maar eerst een uitleg over welke proeftermen er zoal bestaan wat ze precies inhouden.

Enkelvoudig
Eenzijdig en niet veel diversiteit in smaken
Lichtvoetig
Weinig totaal smaak, kan wel meerdere smaakelementen omvatten maar weinig *** per element
Dun
De structuur van de wijn ofwel viscositeit (dikvloeibaarheid graad)
Gesloten
Aroma’s (geuren) komen weinig vrij, jonge wijn
Elegant
Gemakkelijk in de mond. Drinkt lekker weg
Jong
Vaak een ietwat hogere zuurgraad of aanwezige tannine
Droog
Mondsamentrekkend effect dikwijls veroorzaakt door zuren of tannine
Tanninearm
Weinig tannine in rode wijn. minder samentrekkend effect in de mond
Soepel
Veel veroorzaakt door een duidelijk aanwezig zoet gehalte
Fris
Weinig waarneming van vooral bitters
Complex
Veelheid aan smaken. Zoet, zuur, bitter, zout
Zwaar
Heel veel van een bepaalde smaak
Dik
Structuur van de wijn. viscositeit. Dikte ontstaat veel door suikergehalte
Aromatisch
Veel geuren. Meer een reukterm
Robuust
Veel en harde, aanwezige smaken
Belegen/Oud
Ook wel aangeduid met de leeftijd van de wijn.
Zoet
Letterlijk het suikergehalte. Maakt de wijn soepel en rond
Tanninerijk
Veel tannine ofwel looizuren. Samentrekkend effect in de mond
Hoekig
Niet soepel en rond. Veel harde/scherpe tonen
Rijp
Veel voorkomend bij houtrijping

3. Het Smaak & Proefschema

In het smaak & proefschema gaan we de K.R.W.R.P proefmethode en de verschillende proeftermen die je hebt geleerd toepassen. Het smaak en proefschema gaat je dus helpen om stap voor stap een wijnsmaak zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven ofwel beoordelen.
Het werkt als volgt: In de bovenste balk zie je “basis smaken” staan. Daaronder staan alle basissmaken zoet, zuur, zout en bitter. Tijdens het volgen van de stappen in de K.R.W.R.P proefmethode geef je de basissmaken dus een waardering. Vervolgens zie je in de middelste balk “proeftermen” staan. Daaronder staan de proefelementen aanzet, ontwikkeling en afdronk. In Ieder proefelement vul je een proefterm in. Tot slot zie je in de onderste balk tonen & toppings staan. Hier kun je nog een extra smaakomschrijving invullen. Je zou in dit vakje kunnen refereren aan bijvoorbeeld een fruitstuk. Bijvoorbeeld “lichte tonen van appeltjes”. Op deze manier wordt jou wijnbeoordeling extra duidelijk en zeer compleet.

Iedereen kan het!

Misschien klinkt het allemaal wat ingewikkeld maar iedereen kan het. Je hebt vast wel eens gezien of gehoord dat iemand een wijn proeft, en met een lekkere vlotte wijn babbel exact op kan noemen welk druivenras het is en waar de wijn vandaan komt. Is dit kunstig? Nee! Deze persoon heeft veel geoefend en  zodoende een breed smaak referentie kader opgebouwd. Wanneer je dus veel oefend bouw je een breed smaak referentie kader op en dat is handig! Je weet precies welke proeftermen er bij een bepaalde wijnsmaak en kun je straks heel gemakkelijk bepalen wat je wel of niet lekker vindt. Je maakt dan veel sneller en gemakkelijker de wijnkeuze die bij jou past zonder hulp in te schakelen van experts want dat ben jezelf!

 

Heel veel succes!

Jocco

 

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me