Les 1 - Smaken

Hier komt binnenkort de Trainingsvideo over Smaken.

 

Wat weet je straks?

In deze les kom je er achter welke smaken er allemaal bestaan en waarom het belangrijk is om eerst kennis te hebben van de zogenaamde basis smaken.

 

Welke smaken bestaan er?

Zoet, zuur, bitter en zout zijn de smaken die we allemaal wel kennen. We noemen dit ook wel BASISSMAKEN. Uit het dagelijks leven zijn deze herkenbaar wanneer we bijvoorbeeld een suikerklontje in de koffie doen of wat zout over een eitje doen. Dit is geen groot nieuws maar sta je wel eens stil bij de aanwezigheid en de hoeveelheid van zo’n basissmaak in de producten die je tot je neemt?

Bewust worden van de basissmaken

Het bewust worden van hoeveel zoet, zout, zuur of bitter er in een eet- of drinkbaar product zit is heel belangrijk. Want wanneer je bewust bent van de basissmaken, kun je goed zeggen wat je proeft. Dit staat aan de basis om straks goede smaakomschrijvingen aan wijnen te geven.
Bij het omschrijven van een wijn zeg je namelijk wat je proeft en wanneer je dat goed kunt zal bijvoorbeeld de slijter of de sommelier in een restaurant eerder en beter begrijpen wat je bedoeld. Dat is handig en voorkomt een hoop ellende!

Doen!

We herkennen zoet van suiker, zuur van een citroen, zout van simpelweg zout en bitter van bijvoorbeeld een aspirine.
stop eens een suikerklontje in je mond en ga er eens goed over nadenken hoeveel zoet je proeft. Wanneer je dit doet, heb je een maximale referentie aan de smaak zoet. Doe dan dit eens: Maak een glas limonade, (aanmaaklimonade) neem er een goede slok van en denk er over na hoeveel zoet je proeft. Je zult nu een veel betere referentie hebben aan de hoeveelheid in de smaak zoet in de limonade omdat je weet wat maximaal waarneembaar is aan de smaak zoet.

Of doe een klein theelepeltje zout in je mond en denk na hoeveel zout je proeft. Je hebt nu een referentie wat maximaal waarneembaar is aan de smaak zout. En doe nu dit: Kook een ei strooi er een beetje zout op. Neem er een hap van en denk er over na hoeveel zout je proeft.
Ook nu weer zul je een veel betere referentie hebben aan de hoeveelheid in de smaak zout omdat je weet wat maximaal waarneembaar is aan de smaak zout. Hetzelfde geld natuurlijk ook voor de overige Basissmaken zuur en bitter. Bedenk zelf maar een voorbeeld om mee te oefenen.

Wanneer je hier heel bewust mee omgaat en goed oefent bouw je vanzelf een proefreferentiekader op. Een zogenaamd proefreferentiekader kun je zien als een soort tool. Een geheugensteun om later in de cursus goede smaakomschrijvingen aan wijnen te geven.

Opbouwen van een proefreferentiekader

Naast het bewust worden van de basissmaken zijn de volgende elementen belangrijk voor het opbouwen van zo’n proefreferentie kader:

Concentratie
Het is erg belangrijk dat je goed geconcentreerd bent tijdens oefenen met proeven. Je hele mond is bedekt met smaakpapillen dus wanneer je iets proeft, zorg er dan
voor dat je hele mond bedekt is met hetgeen wat je proeft. Zorg er ook voor dat je alle aandacht naar je smaakpapillen stuurt. Zo bouw je beter en sneller aan je
proefreferentiekader.

Smaakschema
Het bewust worden en in kaart brengen van de basissmaken en de concentratie (hoeveelheid) daarvan noemen we ook wel smaakregistratie.
je registreert dus wat je proeft. Dit geld straks als basis voor het proef & praatschema waarmee je in de volgende lessen leert om te praten over wijnsmaken. voor de smaakregistratie gebruiken we het smaakschema. Hieronder een voorbeeld van het smaakschema. Het werkt als volgt:
In de linker kolom staan de producten die je kunt gebruiken om te oefenen. Ik heb wat voorbeelden ingevuld en je kan zelf de lijst aanvullen.
In de gekleurde kolommen staan de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter. Neem een product uit de linker kolom om te proeven en geef in de gekleurde kolommen een waardering van 0 tot 5 aan de basissmaken die je proeft. Het kan goed zijn dat je meerdere of alle basissmaken een waardering geeft.

voorbeeld:
Stel je voor dat je een perzik gaat proeven. De meest voor de hand liggende basissmaak die je als eerst zult waarnemen is zoet, bijvoorbeeld 4 punten. Maar wanneer je goed geconcentreerd gaat proeven zul je zuur ook een waardering geven en bitter misschien ook wel. hieruit kun je dus ook opmaken dat concentratie erg belangrijk is om bewust te worden welke basissmaken je proeft en de hoeveelheid daarvan.

Oefening:

Alles wat je deze week proeft kun je in dit Smaakschema plaatsen. Wanneer je dit doet, zul je merken dat je sneller bewust wordt van de basissmaken in verschillende producten en je weet nu dat dit belangrijk is. Want let op! Als je een appel eet, proef je echt wel dat het een appel is. Maar ben je er ook bewust van wat je dan precies proeft? En hoeveel je dan precies proeft?

Hieronder kun je het smaakschema downloaden.

Tot slot

In deze les hebben we de smaken die er bestaan behandeld en hoe je die in kaart kan brengen. Je hebt daarvoor een smaakschema gekregen.
Maar als het om wijn gaat, willen we ook graag kunnen zeggen wat we proeven. Toch? We doen dit met proeftermen.
In de volgende les wordt het smaakschema uitgebreid tot een Smaak & Proefschema. Dit is een toevoeging op de smaakregistratie.
We gaan dan zogenaamde proeftermen met betrekking tot smaak toepassen op de basissmaken zodat er “proefpraat” ontstaat. Praten over de smaken van wijn dus!

 

Wijs in Wijn Weetje: Wie heeft er smaak?

Je hoort het vast wel eens, of misschien heb je het wel eens gezegd: “jij hebt een heel andere smaak dan ik”! Een klassieke misser want de wijn heeft “smaak” niet jij! Mits je wordt opgegeten! Wij als mensen hebben een oordeel over de smaak van een product! En een oordeel over smaak is altijd Subjectief. Je snapt nu dus dat we een verschillend oordeel kunnen hebben over dezelfde wijnsmaak…

 

Heel veel succes!

Jocco

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me