Wijn Woordenlijst

Wijn Woordenlijst

Hieronder een overzicht van veel voorkomende wijnwoorden en gangbare wijntermen. Wijntermen die relevant zijn aan wijnbouw en wijnbereiding. In de wijncursus van Wijs in Wijn gaan we op bepaalde wijnwoorden en wijntermen dieper in. De wijnwoordenlijst helpt je alvast een eindje opweg.

Aanzuren  Het toevoegen van zuren aan wijn of most om eht evenwicht van de wijn te verbeteren Amarone   Wijn van gedroogde druiven, oorspronkelijk uit Veneto, Italië.
Appelation  Geografish gecontroleerd wijngebied.  De herkomst van de wijn.
Barrique, Barrica  Standaard Bordeaux met een inhoud van 225 liter Basiswijnen  Ingrediënten ofwel druivenrassen van een melange.
Bâtonnage  Franse term voor het roeren van de “lies” ofwel gistbezinksel.
Bezinking  Periode om het vergiste druivensap/most te laten staan om zodat de grove bestandsdelen van de druivenmost naar de bodem van het vat of tank zinkt
Blauwe Druiven  Aanduiding voor de druif waarvan rode wijn gemaakt wordt. In de praktijk varieert de kleur van deze “blauwe druiven” van paars, rood tot blauw achtig.
Blend   wijn gemaakt van verschillende/meerdere druivenrassen Blush Wine  Rosé wijn.
Bodega   Spaanse term voor wijnhuis, of wijnbedrijf.
Botrytis Cinerea  Schimmel met een soms gunstige uitwerking. Bij zogenaamde edele of nobele rotting tast botrytis de druiven aan waardoor er micro gaatjes in de schil ontstaan. Het gevolg is dat het sap uit de druif verloren gaat en het suiker- en zuurgehalte zeer hoog wordt.
Bottelinformatie  In veel landen verplicht op wijnetiketten. Informatie over waar en door wie de wijn op de fles is gebracht.
Boutique Winery  Kleine wijnproducent die kleine hoeveelheden zeer kostbare en vaak ook exelente produceert.
Canopy management, Loofwandbeheer  Stijlen en technieken omtrent de manier van snoeien en opbinden van de wijntakken.
Cépage   letterlijk: Druivenras of varïteit Cépage wijn  Wijn gemaakt van één enkel druivenras.
Chaptalisatie  Het toevoegen van suiker aan de gistende most om het alcoholgehalte van de wijn op pijl te brengen.
Château   Bekende term voor een wijnkasteel waar druiven worden geteeld en wijn wordt geproduceerd. Veel gebruikte term in de Bordeaux.
Châteaubotteling  Wijn die op dezelfde bezitting/Château is gebotteld als waar de druiven zijn verbouwd.
Climat   term in de bourgogne voor een individuele wijngaard of appelation.
Clos   Franse term voor een specifieke ommuurde wijngaard. Komt veel voor in de Bourgogne.
Concentratie  Procedure bij vinificatie.  Vóór de vergisting sap/water aan de most onttrekken zodat er een geconcentreerdere wijn ontstaat.
Coulure   Verschijnsel in de wijngaard waarbij een deel van het potentiële fruit geen vrucht zet tijdens de bloei in de vroege zomer. Het gevolg is een lage opbrengs druiven tijdens de oogst.
Cru   Letterlijk: Gewas. De wijngaard.
Cru Classé  Geklasseerde cru. Een term die met name in het Bordeauxgebied word gebruikt voor een wijngaard die is opgenomen in een zeer belanrijk classificatie van het gebied.
Crush   In de “nieuwe wereld” wordt deze term veel gebruikt voor de druivenoogst en het wijnmaken.
Cuve   Frans voor kuip of tank waarin de wijn gemaakt wordt of gerijpt wordt.
Cuvé   Van oorsprong franse term die veel gebruikt wordt voor de melange/samenstelling van basiswijnen.
Cuvier   Het gebouw waarin de gisting plaatsvindt en de cuves staan. Term die veel wordt gebruikt in de Bordeaux.
Dag/Nacht temperatuur  Het verschil in dag- en nacht temperatuur in de wijngaard. Grote variatie geven de druiven veel karakter.
Depot,Droesem  Onoplosbare substantie die bij vaak oudere en rode wijnen in de fles zit.
Domaine  Franse term voor een bezitting/huis/kasteel dat wijn produceerd. Komt veel voor op wijnen uit de Bourgogne.
Domeinbotteling  Wijn die gemaakt en gebotteld is door dezelfde persoon/onderneming als die de druiven ervan verbouwde.
Dosage  De hoeveelheid zoete wijnsubstantie die vóór het bottelen aan een mousserende wijn wordt toegevoegd.
Edele rotting  zie Botrytis.
Eerste cru  zie Cru Classé
Eikenhout  Veel wijnen worden in contact gebracht met eikenhout, in de vorm van eikenhouten vaten of soms ook houtsnippers om de wijn een extra smaak dimensie te geven
Eiswein  Zeer zoete wijn van druiven die aan de wijnstok zijn bevroren. Een Duitse en Oostenrijkse specialiteit.
En Primeur  Wijn in de “voorverkoop”. Wijnen die al verkocht worden voordat hij is gebotteld. Gangbare manier van doen in de Bordeaux.
Enten  Techniek waarbij het vruchtdragende deel (bovenste) van de wijnstok op een andere onderstam word geënt. Vaak op een onderstam die resistent is tegen ziektes.
Estate botteling  Wijn die is gebotteld op het “estate” waar de druiven ook vandaan komen.
Fenolen  Algemene term voor de potentiële tannines, pigmenten, smaak en geurstoffen in de druif.
Fermentatie  Zie gisting.
Filteren  Ingreep tijdens het vinificatie proces. Vaste bestandsdelen zoals gistcellen worden uit de wijn gefilterd.
Fles  De standaard eenheid van het volume wijn in de fles. 0.75 liter.
Flesrijping  Het doorrijpen van de wijn in de fles.
Flor  Gist die zich als een dikke laag op het wijnoppervlak vormt. Komt voor bij het produceren van Sherry’s
Futures  Wijnen die “en primeur” worden verkocht (zie En Primeur)
Fysiologische rijpheid  Term voor de rijpheid in de schillen van druiven. Deze schillen bevatten zogenaamde fenolen. Kleur, geur en smaakstoffen.
Grand Cru  Veel gebruikte term in de Bourgogne die de allerbeste wijngaarden aanduiden.
Groeikracht  De neiging van een wijnstok om blad aan te maken. Een groeikrachtige wijnstok kan te veel bladeren ontwikkelen waardoor de vruchzetting stagneert.
Hangtijd  Uitdrukking voor de vaak extra tijd dat de druiven aan de wijnplant blijven hangen om de juiste balans in rijpheid te bereiken.
Hybride  Wijnstokvariëteit die gekweekt is door de ene soort (Vinifera) met een ander soort (vaak Amerikaanse) te kruisen.
Jeroboam  Fles met een inhoud van 4,5  liter.
Kalkrijk  Term die bij het beschrijven van een bodem gebruikt wordt. Een aanduiding voor een bodem die veel kalk bezit. Komt veel voor in de bourgogne.
Keller  Duitse term voor kelder.
Klaring  Het helder maken van de net vergiste wijn door het toevoegen van klaringsmiddelen als eiwit of bentoniet. Het middel trekt “zwevende” deeltjes aan en neerslaat naar de bodem.
Late harvest  Engelse term voor het franse vendange tardive. Letterlijk: late oogst. Dit resulteert in een zeer zoete wijn.
Loofwandbeheer  Wijnbouwkundige term waarbij de positie en dichtheid van het loof (de bladeren) bewust wordt beheerd met als doel een optimale kwaliteit druiven te verkrijgen.
Macération Carbonique  franse term voor koolzuurweking. Een vinificatietechniek waarbij de intacte druiven in een gesloten vat worden vergist onder invloed van kooldioxide.
Macereren  het in laten weken van druiven.
Magnum  Fles met een inhoud van 1,5 liter.
Malolactische fermentatie  Vinificatie techniek waarbij het scherpe applzuur onder invloed van melkzuurbacteriën en warmte om wordt gezet in het mildere melkzuur. Geeft dus een verzachtend effect aan de wijn.
Melange  Samenstelling van meerdere basiswijnen die bij elkaar worden gevoegd vóór het bottelen. Het resultaat heet een blend wijn.
Mesoklimaat  Het klimaat dat heerst op een klein stukje land.
Méthode Champenoise Aanduiding voor het mousserend maken van wijn doormiddel van een tweede gisting op fles. Term en techniek komen oorsprongkelijk uit de Champagnestreek.
Méthode Traditionnelle Aanduiding voor het mousserend maken van wijn doormiddel van een tweede gisting op fles. De term Méthode Traditionnelle mag buiten de Champagnestreek gebruikt worden.
Meeldauw  Schimmelziekte die op de loer ligt in de wijngaard. Gebruikelijke behandeling is bespuiten.
Millerandage  Franse term voor ongelijkmatige vruchzetting tijdens de bloei die kan resulteren tot ongelijkmatige rijping van de druiven.
Mise  Frans voor het bottelen van de wijn. “Mise en bouteille au Château/Domaine” betekent op het  Château/Domaine gebotteld.
Most  Overgangsfase van druivensap naar wijn.
Négociant  Frans voor een bottelende handelaar.
Nobele rotting  zie Botrytis.
Non-vintage  Term die met name wordt gebruikt voor mousserende wijnen zoals Champagne om een wijn aan te duiden die geen jaartal draagt, maar een samenstelling is van verschillende oogstjaren.
Oenologie  Wetenschap van het wijnmaken.
Onderstam  Het worteldragende deel van een wijnstok.
Ontzuren  Vinificatie techniek die toegepast wordt in relatief koele klimaten waarbij het zuurgehalte van een wijn bewust wordt verlaagd, door toevoeging van kalk en soms water.
Opleggen  Een wijn bewust laten rijpen in de fles. Meestal gedurende een aantal jaren.
Ouillage  De ruimte tussen de wijn en het vat of de wijn en de kurk in de fles.
Oversteken  Wijn van het gistbezinksel overpompen/hevelen naar een ander vat.
Oude wijnstokken  Staan vaak in aanzien omdat ze de wijn door hun lagere opbrengst een hogere concentratie en kwaliteit geven. In franse termen wordt gesproken over vieilles vignes
OWC  Gangbare afkorting in veilingcatalogi voor “original wooden case”. De oorspronkelijke houten kisten
pH  Belangrijke maat voor de zuurgraad van de wijn die ook de kleur en het rijpingspotentieel kan beïnvloeden.
Premier cru  Veelgebruikte term. Wijst in de Bourgogne en de Champagne naar een van de beste wijngaarden.
Remuage  Franse term die wordt toegepast bij de productie van mousserende wijn. Het gistbezinksel dat neerslaat bij de tweede gisting op fles doormiddel van de fles te kantelen en draaien.
Rendement (wijngaard) Opbrengst van druiven per oppervlakte eenheid. Uitgedrukt in hectoliter per hectare
Reserve  Veelgebruikten term in de “nieuwe wereld” wijnlanden. Geeft meestal een houtrijping aan.
Restsuikergehalte  Een belangrijk gegeven in de wijn. De hoeveelheid onvergiste suikers die in de wijn achterblijft.
Rooien  Het opzettelijke verwijderen van complete wijngaarden.
Rosé  Roze wijn die wordt gemaakt door kort schilkontact met schillen van blauwe druiven.
Rozijn   Gedroogde druif waarvan bepaalde type wijnen wordt gemaakt zoals Amarone.
Saignée   Letterlijk: Bloeden. Franse term voor tijdens het gisten van rode wijn een klein deel van de most laten welglopen om de wijn geconcentreerder te maken.
Schimmelziekten  Ziekten die in de wijngaard veroorzaakt worden door schimmels/bacteriën en die de druiven aantasten.
Sommelier  Wijnkelner/ober die in restaurants vertantwoordelijk zijn voor wijn inkoop en -verkoop.
Sur Lie  Frans voor een wijntype die voor extra veel smaak bewust in contact met de “lies” gehouden wordt.
Tannine  In wijntermen gebruikte term voor looizuur, zogenaamde fenolen uit druivenschillen, pitten en steeltjes
TBA  Afkorting van Trockenbeerenauslese. Duitse term voor zeer zoete wijn waarvan de druiven met botrytis zijn aangetast.
Terroir   De combinatie van de bodem en het klimaat van de wijngaard en haar fysieke omgeving daarvan.
Varietal  Engelse term voor varietal wine ofwel cépage wijn.
Variëteit  In wijntermen een aanduiding van het druivenras.
Vat  In ruime zin genomen: Het reservoir waarin de wijn gemaakt of gerijpt wordt.
Vatrijping  Soms maanden lange rijping van de wijn op het vat na de gisting.
Vatgisting, Houtgisting  Veel voorkomende en bekende vinificatie techniek waarbij de eerste vergisting plaats vindt in een houten  vat.
Vendange tardive Franse term voor late oogst. Zie: late harvest.
Versterkte wijn  Wijn die sterk is gemaakt door in een bepaalde fase tijdens de wijnbereiding alcohol toe te voegen. Voorbeelden zijn Port of Sherry.
Vieilles vignes  Frans voor oude wijnstokken. Soms wel stokken van meer dan tachtig jaar oud.
Vigneron  Frans voor wijnbouwer/druiventeler.
Vin de garde  Frans voor een wijn die gemaakt is om te ouderen. Een zogenaamde bewaarwijn. Het potentieel van de wijn in de fles is groot.
Vin de paille  Zoete wijn van gedroogde druiven.
Vin Doux Naturel  Zoete sterke wijn die wordt gemaakt door alcohol aan de gistende most toe te voegen voordat de wijn voledig vergist is.
Vin gris  Bleekroze wijn die ontstaat uit zeer kort contact met de schillen van de druiven. Ookwel blush wine genoemd.
Vinifera  Europese soort wijnstok van het geslacht viniferera.
Vinificatie  Wijnbereiding. Die manier waarop wijn gemaakt wordt.
Vintage  term voor het benoemen van één enkel oogstjaar. Komt met name voor bij Champagne, Madera of Port.
Witte druiven  Algemene aanduiding voor druiven waarvan witte wijn gemaakt wordt. In werkelijkheid is de kleur van de druiven groen.
Zuren,Zuurgraad  Belangrijke bestanddelen die bijdragen aan de houdbaarheid en het verfrissende karakter in een wijn.
Ziel   Uitholling in de bodem van een fles.

 

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me