Les 4. Het Wijnetiket van de fles

Hier komt straks de trainingsvideo over wijnetiketten

 

Wat weet je straks?

In deze les kom je van alles te weten over het wijnetiket van de wijnfles. Waarom heeft de wijnfles een etiket eigenlijk? Wat kan er allemaal op staan, wat betekent het precies? En waarom zoveel verschillende wijnetiketten?

Waarom een etiket op de wijnfles?

Het etiket op een fles wijn  verteld jou wat er in de in de wijnfles zit.. Wijn! Dat is logisch! Maar wat voor een wijn? Een wijn etiket moet jou informeren waar de wijn vandaan komt, van welk druivenras de wijn is gemaakt en uit welk jaar de wijn komt. In sommige gevallen zegt het zelfs iets over hoe de wijn gemaakt wordt. Je kunt het zien als een soort ingrediëntenlijst.  Het moet jou als consument eigenlijk laten zien wat je koopt. Welke  informatie er op een wijn etiket verstrekt wordt, bepaald de zogenaamde wijnproducent, de wijnmaker. De wijn producent is op haar beurt weer afhankelijk van regels die per wijnland en wijngebied kunnen verschillen. Dit heet wijnwetgeving.

Wat staat er op een wijnetiket?

De wijnwetgeving ter plaatse bepalen zaken als welk druivenras er binnen een geografische zone aangeplant mogen worden en wat de afbakening van zo’n zone is. Dit betekent dat er in Frankrijk, Italië en Spanje per wijnstreek, wijngebied en wijngemeente wettelijk bepaald wordt welke druivenrassen er ter plaatse aangeplant mogen worden. In deze wijnlanden vindt de wijnproducent het dan ook niet meer dan logisch te vermelden waar de wijn vandaan komt. Immers is het wettelijk bepaald welke druivenrassen er aangeplant mogen worden in een bepaald herkomst gebied. Het vermelden van het druivenras op het wijn etiket is in zijn ogen dus zinloos. We komen dit veel tegen op wijn etiketten van wijnen uit de “oude wereld”. De wijnlanden uit Europa. In tegenstelling tot de wijn etiketten van wijnen uit de “nieuwe wereld” (wijnlanden buiten Europa), waar dikwijls het druivenras wel wordt vermeld op het wijnetiket. Ook is het bij wijnen uit deze landen opmerkelijk dat het wijnetiket zo simpel mogelijk gehouden wordt. De vermelding van simpelweg het land, het druivenras en de naam van de wijnproducent is al snel voldoende. Op basis van de verschillende wijnwetgevingen uit de diverse wijnlanden wordt er dus niet altijd op dezelfde manier gecommuniceerd wat er in de fles zit. Ook de verschillende talen die gebruikt worden op het wijn etiket maken het niet eenvoudiger.

Wat zegt het allemaal?

In de bijvoorbeeld Europese wijnwetgeving hebben we te maken met verplichte aanduidingen maar we kunnen ook termen op het wijnetiket tegen komen die wettelijk niet verplicht zijn. Hieronder een aantal voorbeelden van wijnetiketten uit verschillen de wijnlanden en een overzicht van welke termen je nog meer kan tegenkomen op een wijnetiket.

Verplichte aanduidingen:

Alcoholgehalte:
Elke producent is verplicht het alcoholpercentage  te vermelden.

Wie en waar gebotteld:
Door wie en waar de wijn op de fles is gebracht wordt aangeduid met: MISE EN BOUTEILLE A LA PROPIETIERE DE DOMAINE

Inhoud van de fles:
Meestal aangeduid in CL of LTR. De reden waarom het vermeld moet worden heeft te maken met accijns en invoerrechten.

Land van Herkomst:
Wordt alleen vermeld bij export in b.v. de termen product of france

Gebied van Herkomst:
Verwijst naar een exact omschreven wijngebied of gemeente en wordt aan geduid met de termen Appellation … Controlée. Ook wel herkomstaanduiding genoemd.

Kwaliteitsaanduiding:
Staat in verband met de Herkomstaanduiding en is daar in de termen ook mee verweven. VQPRD (Vins Qualité Régions Determinèes is de term voor een Kwaliteitswijn met nauwkeurige herkomstbepaling. In Frankrijk eigenlijk altijd aageduid met Appellation … Controlée. Appellatie staat voor de afgebakende herkomst die door de wijnwetgeving is vastgelegd met bijbehorende Regels als: Druivenerassen; Herkomst van de Druiven; Maximale opbrengst per ha.; Minimale alcoholgehalte ; Minimale en Maximale aanplant wijnstokken per ha. En  voorgeschreven snoei methodes. Of dit allemaal wordt na gestreefd wordt gecontroleerd door het INAO. (Instituut Nationale Appellation d’Origine)

Niet verplicht aanduidingen

Naam van de Wijn:
In de zin van de wijnmaker, het Domaine of gewoon een naam.

Oogstjaar:
Is in sommige gevallen wel belangrijk maar hoeft niet altijd evenveel te zeggen. (vertellen over oogstjaren)

Druivenras:
Niet verplicht, wel verstandig! Misschien snap je nu al een beetje hoe het allemaal in elkaar zit.

Wat kan er nog meer op een Etiket staan?

Vin de Pays:
Letterlijk Landwijn. Grotere en minder exact afgebakende gebieden met minder strenge regels als we kennen in de AOC gebieden en gemeentes.

Vin de Table:
Zeer eenvoudige wijn waar niet eens een herkomst of druivenras genoemd màg worden.
Cave Coopérative:coöperatieve kelder

Château:
Wijngoed. Bij Bordeaux wijnen wordt hiermee altijd het wijnhuis aangeduid

Coteaux of Cotes de…:
De hellingen of heuvels van…

Cru:
Letterlijk: gewas. Een wijngaard met zeer specifieke eigenschappen

Cru Classé:
Een wijngaard die op is genomen in een speciaal klassement. Bijvoorbeeld het Bordeaux klassement van 1855 en dus een bekende term op bordeaux wijnen.

Domaine:
Domein. Wijngoed. In de Bourgogne de naamgever van het wijnhuis

Grand Cru:
letterlijk: Een grote wijngaard. In de zin van kwaliteit dan. Belangrijke term voor Bourgogne wijnen. NégociantCompany die druiven inkoopt en er wijn van maakt

Premier Cru:
Letterlijk: Eerste wijngaard. Staat ondeer Grand Cru in de bourgogne

Récoltant:
Druiven teler. Verkoopt dus zijn oogst aan b.v. een Négociant

Récolte:
Oogst

Supérieur:
Term die slaat op ietwat meer alcohol dan “gewoonlijk”

Vielles vignes:
Oudere wijnstokken. Wortels dan oudere wijnstokken reiken veel dieper in de bodem en halen daarmee andere voedingstoffen op dan uit de toplaag van de bodem

Vin: Wijn!

Doen!

let de komende tijd eens op alle verschillende wijntermen en…

Heel veel succes!

Jocco

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me