Wijnglazen

Online wijncursus

Wanneer je een fles wijn opentrekt wil je de wijn natuurlijk ook uit goede wijnglazen drinken. Niets is zo zonde als een lekkere wijn uit een limonade beker drinken. Sterker nog! Door het wijnglas dat goed bij de wijn past te gebruiken  kan de smaak van de wijn nog positiever uitpakken! Wijnglazen zijn verkrijgbaar in allerlei sooren en maten.

Kenmerken van goede wijnglazen

Ben jij een liefhebber van wijn en wil je als een echte professional de wijn serveren zoals dat in luxe restaurants gebeurt? Let dan  op een aantal basis elementen waaraan het ideale wijnglaswerk moet voldoen. Om te beginnen hebben goede wijnglazen altijd een voet en een steel. De voet omdat je dan het wijnglas op tafel kunt zetten en een steel om het glas vast te pakken en de wijn te kunnen walsen. Dan de zogenaamde kelk. Dit is het gedeelte waar je de wijn inschenkt. Het glas moet niet te dik zijn, dat maakt de wijnglazen zwaar en lomp. Daarbij moet de kelk niet te klein zijn, dit zal het walsen van de wijn onmogelijk maken. Tot slot wil je ook zien wat je drinkt en moeten wijnglazen altijd helder en transparant zijn.

Soorten

Je weet nu aan welke basis kenmerken de ideale wijnglazen moeten voldoen. Maar goed, het is je wellicht ook duidelijk dat er een scala aan wijnglazen verkrijgbaar is. We verdiepen ons even in de meest bekende wijntypes en de wijnglazen die daarbij horen. Zo kom je er achter welke wijnglazen er bij jou in de kast moeten staan.

Witte wijnglazen  zijn voor de meeste witte wijnen de kleinere en smallere varianten. Dit betekent een tulpvormige kelk waarbij de iets bredere onderkant spits toe naar boven loopt. Door de smalle vorm van de kelk blijft de witte wijn langer koel.

Rode wijnglazen kunnen gerust een stuk groter zijn. Rode wijn wordt doorgaans op hogere temperaturen geserveerd en de aroma’s moeten goed vrij kunnen komen om de smaak te optimaliseren. Daarom moeten de rode wijnglazen een veel bredere kelk hebben. Er bestaan geschikte varianten in de vorm van een bolletje, maar ook de grotere tulp variant wordt veel gebruikt. Dat je de grotere wijnglazen gebruikt voor rode wijnen is dus duidelijk.

Champagne glazen ofwel flûtes zijn de zeer smalle rechte glazen met een rechte vorm. Hierdoor blijven de bubbels in de wijn langer behouden. Tenzij je een snelle drinker bent…

Merken en prijzen

Alle type wijnglazen met de kenmerken zoals hierboven genoemd zijn verkrijgbaar in diverse winkels. De Blokker, Marskramer of Hema verkopen prima merkloze wijnglazen van degelijke kwaliteit. Wil je echt pronken met hoogwaardige kwaliteitswijnglazen, drink dan je wijn uit het zeer verfijnde kristallen glaswerk van bijvoorbeeld merken als Riedel, Schott Zwiesel of Spiegelau.

Tips over wijnglazen

    • Ga er altijd voorzichtig om met het breekbare glaswerk
    • Was je wijnglazen met de hand af
    • Zet je wijnglazen rechtop in de kast. Zo voorkom je een muffe geur in het glaswerk
    •  Zorg dat je verschillende soorten wijnglazen in huis hebt

“Probeer eens dezelfde wijn te drinken uit diverse type wijnglazen. Interessant en grappig tegelijk om te ontdekken dat wijnglazen invloed kunnen hebben op wijn.”

Tags: , , , , , , ,

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments So Far)

No comments yet

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me