Wijnproeverij

wijnproeverij

Belangrijke wetenswaardighden voor een Wijnproeverij

Er zijn veel verschillende vormen van een wijnproeverij. Zoals een blindproeverij, overzichts-, horizontale- of verticale wijnproeverij. Hieronder leg ik uit wat het het precies inhoud.

wijnproeverij

Klik Hier En Ontdek Het #1 Geheim Van Wijn
En Het Maken Van De Juiste Wijnkeuze >>>

Blind wijnproeverij

Nee, dit is geen wijnproeverij waarbij je geblinddoekt wordt en niet mag kijken. Dat zou een aparte bedoeling worden, maar wat geheim wordt gehouden is het etiket van de wijnfles, want daar kan je een heleboel uit herleiden. Bij een blind- wijnproeverij is het dus de bedoeling dat je er achter komt welke wijn er is geschonken zonder enige info te hebben over de betreffende wijn. Wanneer je een wijnexamen aflegt is dit de gebruikelijke methode om je organeleptische vaardigheden ofwel proefkennis te toetsen.

In de tijd dat ik voor de Nederlandse Wijn Academie mijn examen moest doen kregen we in een blind wijnproeverij 12 wijnen voorgeschoteld. Deze analyseer je dan één voor één en vervolgens kun je dan bepalen welke wijn er in het glas zit. Best pittig zo’n blind wijnproeverij.

Overzichts wijnproeverij

In een overzichts wijnproeverij proef je wijnen uit verschillende wijnlanden, en -gebieden, diverse wijnhuizen of -producenten en meerdere jaargangen. Dit is een heel leuke maar bovenal leerzame manier om kennis te maken met allerlei wijnsoorten en smaaktypes. Lokale slijters of wijnwinkels organiseren regelmatig zo’n wijnproeverij. Mocht je de kans krijgen is het absoluut de moeite waard om een zo’n proeverij te bezoeken .

Horizontale wijnproeverij

Verschillende wijnhuizen uit een bepaald gebied of streek, bijvoorbeeld de Bourgogne presenteren allen de geproduceerde wijn uit één oogstjaar. Wat je kan opmaken uit zo’n horizontale wijnproeverij zijn de verschillen in de vinificatiestijl. Dit is de wijze waarop een wijn gemaakt wordt. Elke wijnmaker heeft verschillende en vaak ook geheime methodes om een vastgelegde wijnstijl te bereiden. Wijnen gemaakt van het zelfde druivenras, en afkomstig uit hetzelfde gebied kunnen dus toch verschillend smaken.

Verticale wijnproeverij

Veel wijnhuizen of producenten maken meerdere cuvées. Een cuvée is één item uit de totaal collectie die het wijnhuis produceert. Je kun het vergelijken met een automerk dat meerdere modellen maakt.

Zo’n cuvée kan elk jaar op exact dezelfde manier gemaakt worden maar toch kan de smaak per jaar iets verschillen. Dit heeft te maken met beïnvloedingsfactoren waar de wijnmaker weinig aan kan doen.

In een verticale wijnproeverij wordt er een reeks wijnen gepresenteerd van slechts één wijnhuis. Er wordt dan één enkel cuvée geproefd  maar van meerdere jaargangen. Wat je dan kan proeven zijn de verschillen per jaar in natuuromstandigheden en hoe deze dus invloed kunnen hebben op de smaak van de wijn, maar ook de leeftijd van de wijn kan smaakverschil mee brengen.

Klik Hier En Ontdek Het #1 Geheim Van Wijn
En Het Maken Van De Juiste Wijnkeuze >>>

Wijnproeverij

“Hoe meer wijnproeverijen je bezoekt, hoe beter voor je proefgegeugen en kennis. Welke vorm van wijnproeverij dan ook, ik kan er geen genoeg van krijgen!”

Tags:

Facebook Comments:

Leave A Reply (1 comment So Far)


  1. Rob Lagendijk
    3609 days ago

    Leuk project, hoe gaat het tot zover…? Goede presentatiestijl, duidelijk, overtuigend en bovenal eerlijk. Zelf heb ik een bedrijf en geef wijnproeverijen. Vind het een positief project, neem eens contact met me op..?

    [Reply]

Hide me
Sign up below to join my eNewsletter
Show me